Dag piercing! We gaan een neuro-implantaat nemen!

Uw blogger maakte een vijftal jaren geleden wel eens de opmerking dat de toen opkomende piercing-mode een soort culturele voorbereiding was op het elektronisch implantaat; de breinchip!

brainHet staat er nu echt aan te komen, met een fraaiere benaming: de neuroprothese. In eerste aanzet bedoeld om als hersenimplantaat mensen te helpen die een functieprobleem hebben met een neurologische oorzaak. Op latere termijn beoogt Kernel, een start-up met een voortraject van 20 jaar research, ook gezonde mensen een extra ‘cognitieve boost’ te geven.

Heel spannend, met in de adviesraad mensen als Craig Venter, de eerste mens die zijn complete DNA-profiel ontcijferde (en zes jaar geleden de eerste biologisch-synthetische cel ontwikkelde) en Ed Boyden, MIT-professor.

Voor nu is de focus op reparatie, daarna op verbetering van functies gericht. Maar het meest spannende is het vooruitzicht op geheel nieuwe functies zoals perceptie m.b.v. van externe sensoren van magnetisme of voor het oog en oor niet-detecteerbare frequenties of een zoom-functie voor je oog! Maar wie weet, mogelijk ook supercreativiteit, verhoogde empathische sensibiliteit, koppeling aan kunstmatige geheugen-opslag, enzovoort.

Ga alvast in de nadenk-modus over de rol van onderwijs en training in relatie tot deze ontwikkelingen!

Gepubliceerd door

Sem

Beheerder van het netwerk LRN21. Instructional designer en gamification developer. Community manager van Mission Start. Organisator Gamification Conferentie 2017.