Laatste ontwikkelingen rond 3D-printen

Als opmaat naar de presentatie van Ground3d op 18 juni a.s. de laatste ontwikkelingen rond 3D-printen. Leest u even mee?

Een maand geleden werd voor het eerst een werkend vuurwapen geprint in de vorm van een pistool. Het bedrijf Defense Distributed zette de bestanden om een dergelijk wapen te printen online. Volgens NU.nl is er de laatste tijd veel ophef ontstaan over dit soort zogenaamde 3D-wapens. Overheidsinstanties in Australië en de Verenigde Staten pleiten al voor een verbod. Deze eerste generatie 3D-wapens kan veel schade aanrichten: bij tests kwamen afgevuurde kogels maar liefst 17 centimeter diep in materiaal terecht dat vergelijkbaar is met het menselijk lichaam. Nieuwsgierige docenten van de Hogeschool van Amsterdam, die het wapen wilden printen, werden door het bestuur teruggefloten.

Ondertussen blijft de markt voor 3D-printers sterk groeien. De wereldwijde omzet bedraagt nu 2,2 miljard dollar. Over twee jaar zal dit naar verwachting oplopen tot ruim 3,7 miljard dollar en in 2019 tot zo’n 6,5 miljard. Vandaag kwam een nieuwe 3D-printer in het nieuws, die plastic in de lucht kan printen, zonder dat een ondergrond nodig is. Deze printer kan ook meerdere kleuren tegelijk printen, door tijdens het afdrukken kleurstoffen in het plastic te verwerken.

Gepubliceerd door

Sem

Beheerder van het netwerk LRN21. Instructional designer en gamification developer. Community manager van Mission Start. Organisator Gamification Conferentie 2017.