Johan Luijendijk

Johan Luijendijk is de drijvende kracht achter het burgerinitiatief om het basisinkomen in 2018 in te voeren. Al meer dan 10 jaar is hij een groot voorstander van deze eenvoudige, bevrijdende en activerende vorm van sociale zekerheid. Johan heeft zelf in de WAO gezeten en is daarna zelfstandig ondernemer geworden. Hij stimuleert mensen nu om ondernemend de uitkering uit te gaan. Daarnaast ondersteunt hij de kleine ondernemer bij boekhouding en belastingen. Van binnenuit kent hij de complexiteit van sociale zekerheid en belastingen. Hij is ervan overtuigd geraakt dat uitkeringen mensen te vaak klein en gevangen houden. Het kan zoveel eenvoudiger zodat veel meer mensen kunnen meedoen.

Hij is in 2008 aan het rekenen geslagen met het basisinkomen en heeft dit met Gerrit Zalm en het CPB besproken; het basisinkomen is inderdaad nu al betaalbaar.

Met het burgerinitiatief Basisinkomen2018 wil Johan het gesprek over het basisinkomen graag een flinke slinger geven en het groeiende draagvlak voor het basisinkomen zichtbaar maken. Inmiddels hebben meer dan 72.000 mensen het initiatief ondertekend.

Basisinkomen heeft de toekomst

Elon Musk (Tesla) en Mark Zuckerberg (Facebook) weten het ook, het basisinkomen heeft de toekomst. Het is de bevestiging dat we toe zijn aan de laatste trede van de piramide van Maslow.

Onze basisbehoeften zijn vervuld, we willen meer ruimte voor zelfontplooiing. Dat betekent dat we de maatschappij inrichten op basis van vertrouwen en stoppen met de huidige bureaucratie en verstikkende regels die gebouwd zijn op wantrouwen. Meer dan 95% van de mensen wil het beste uit zichzelf halen en bijdragen aan de samenleving. Het basisinkomen biedt daarvoor ieder burger voldoende financiële zekerheid en volledige vrijheid. En het is de meest eenvoudige basis voor de arbeidsmarkt en vervangt de sociale zekerheid in één klap.

Het is niet meer de vraag of het basisinkomen er zal komen, de vraag is alleen wanneer dat zal zijn.