Maartje de Graaf

Postdoctoraal onderzoeker, Universiteit Twente

maartje-de-graaf-2Voordat Maartje zich op onderzoek stortte, heeft zij ruim 6 jaar gewerkt in het bedrijfsleven en heeft zij in de avonduren haar bachelor Business Administration (2005) heeft gehaald. In 2008 besloot zij om terug te keren in de schoolbanken en behaalde in 2011 haar Master of Science in de Communicatiewetenschappen. Aansluitend startte zij als promovenda aan de Universiteit Twente en haar werk werd in de zomer van 2015 bekroond met de doctorstitel. Maartje is gespecialiseerd in de acceptatie en het gebruik van interactieve technologieën in het dagelijks leven. Haar onderzoeksinteresse gaat uit naar de sociale en emotionele reacties die mensen kunnen hebben op sociaal interactieve technologieën. Momenteel werkt zij als postdoctoraal onderzoeker bij de Universiteit Twente aan het project ‘Human-robot relationship and the good life’ waarvoor zij een onderzoeksbeurs ontving. Het doel van het project is om te onderzoeken of en hoe mens-robot relaties kunnen bijdragen aan het psychologisch welzijn van bijvoorbeeld ouderen.

Presentatie: Robots in huis?
Nee, niet slechts het vrolijke zwervend ’stofzuigerbotje’, maar veel geavanceerdere machines gaan ons omringen! Welke factoren verklaren waarom mensen wel of niet een sociale robot zullen accepteren voor verschillende doeleinden bij hen in hun eigen omgeving? Welke normen en waarden zullen veranderen door de impact van (sociale) robots? En hoe sociaal worden die robots eigenlijk?

Maartje de Graaf brengt u op de hoogte van de state-of-the-art van de ontwikkelingen omtrent sociaal gedrag voor robots, waaruit u zelf de gevolgen voor onderwijs en arbeidsmarkt kunt opmaken. Zij heeft aanbevelingen gedaan voor ontwikkelaars van sociale robots om betere robots te kunnen bouwen in de toekomst, die ook zullen worden geaccepteerd door gebruikers. Het ultieme doel van de makers van sociale robots is dat de gebruiker helemaal niet hoeft te leren om te gaan met een dergelijke robot, omdat zij ernaar streven de interactie tussen mens en robot zo natuurlijk / menselijk mogelijk te laten verlopen.