Jouw baan wordt door een robot gedaan!

Robot-work1Kleine lichtpuntjes in de economie? Oké, maar niet in werkgelegenheidscijfers! Nog niet? Diverse onderzoeken tonen dat bij het aantrekken van productiviteit bedrijven de weggesaneerd werkplekken opvullen met automatisering, o.a. robots en cognitive computing.

Cognitive computing komt op gang en zal over vijf jaar een enorme impact op de arbeidsmarkt veroorzaken. Veel kantoorwerkers, verzekeraars en dergelijken gaan het moeilijk krijgen. Maar ook respectabele notabele beroepsbeoefenaars, zoals notarissen, advocaten en medisch specialisten zullen een veel slimmere ’collega’ naast zich moeten gaan dulden.

We gaan ons natuurlijk afvragen, als zoveel werk overgenomen wordt door computers en robots, wie dan nog genoeg inkomen heeft om al die producten en diensten te kopen? Komt er een nieuwe verdeling van beschikbare arbeid en welvaart? Komt er een soort minimaal recht op (menselijk) werk? Komt er een jolig tijdperk van de Homo Ludens van historicus Johan Huizinga en heeft kunstenaar Constant Nieuwenhuys zich een kleine eeuw vergist?

Wie schetst een oplossing voor opleiders die, gebonden aan lange ontwikkel-, uitvoerings- en accrediteringstrajecten, met lede ogen de opbrengst van hun werk zien verwelken?

Lees het artikel in Learning-mind: http://www.learning-mind.com/robots-will-take-our-jobs-within-the-next-five-years/

Meer over robot Mr. James (van de universiteit Bielefeld): http://biflatie.nl/artikelen/economisch/robot-versus-arbeider-gevecht-toekomst/

Meer over IBM’s (cognitieve) supercomputer Watson: http://www-03.ibm.com/innovation/us/watson/

Gepubliceerd door

Sem

Beheerder van het netwerk LRN21. Instructional designer en gamification developer. Community manager van Mission Start. Organisator Gamification Conferentie 2017.