Oud genoeg voor een creatieve piek?

Philip Hans Frances
Philip Hans Frances
Philip Hans Frances, hoogleraar Econometrie aan de Erasmus School of Economics heeft onderzocht op welke leeftijd genieën hun meest creatieve piek hebben. Het onderzoek betreft werken van bekende grote, inmiddels gestorven, kunstenaars (hier te interpreteren als die kunstwerken waarvoor de hoogste bedragen betaald worden). Dit levert een merkwaardige vaststelling op: de meest creatieve piek ligt op 2/3 van de bereikte leeftijd van de kunstenaar.

Het piekmoment op 2/3 (0,6198 van het leven) lijkt verdacht veel op de gulden snede verhouding.

Als deze creatieve piek ook voor andere disciplines geldt, dan zou je hier wijsheid uit kunnen trekken voor leeftijdssamenstelling van teams of voor motivatie van studenten: ”je bent nog jong, jouw tijd komt nog”.

Maar als je nog leeft en je creëert iets geweldigs op 28-jarige leeftijd en daarmee steenrijk wordt, sterf je rond je 42-ste!

Door wie, hoe en wanneer wordt vastgesteld dat iets een topmeesterwerk is? Tijdens zijn leven, en vlak erna was een van Gogh niks waard (werd over het algemeen niet als hoogstaande kunst beschouwd), maar door de ontwikkeling van de beeldende smaak, kunstpausen en prijs-opdrijvende kunstmarktmechanismen rekenen we hem heden tot de groten. Het had misschien ook anders kunnen lopen.

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10400419.2013.843912#.Us5-snkcF2B

Data mining, big data, ze kunnen ons toch verassende feiten leveren! Nu er nog een creatieve toepassing van maken (pas op GEEN topwerk als je nog jong bent!)

Gepubliceerd door

Sem

Beheerder van het netwerk LRN21. Instructional designer en gamification developer. Community manager van Mission Start. Organisator Gamification Conferentie 2017.