Alt School: Montessori 2.0

Learn Different; Silicon Valley disrupts education. De New Yorker besteedt er een uitgebreid artikel aan.

Het project is nog relatief kleinschalig maar heeft hoge ambities én stevige financiering (eigen bijdrage is overigens ook erg hoog!) én technologische ondersteuning van betrokken initiatiefnemers. Geruime tijd geleden signaleerde LRN21 reeds het Alt School project: ver doorgedreven technologie-inzet om gepersonaliseerd onderwijs te leveren. Een nadere analyse toont dat die technologie vooral dient om docenten zoveel data-voeding te geven dat ze die personalisatie kunnen bieden, monitoren en sturen.

De holistische benadering lijkt goed te passen in de huidige tijd, maar worden ook alle 21st Century Skills wel aangesproken? Een beknopte kritische beschouwing van Alt School vonden we bij Edwin van der Zalm.

En onze iPad-scholen en projecten als Agora in Roermond, die gaan toch ook over personalisatie? Niet helemaal vergelijkbaar: Agora bijvoorbeeld richt zich op voortgezet onderwijs en Alt School vooralsnog op pre-High School. Toch interessant om een en ander eens naast elkaar te leggen, bekijk de VPRO-tegenlicht-uitzending van vorig jaar nog eens.

Boeiend allemaal, bij alle kritiek op mislukte onderwijsvernieuwing uit het verleden… Hoe zou het gaan bij brede opschaling en minder gemotiveerde/geëquipeerde doelgroepen? Hoe beknellend kan de commerciële betrokkenheid worden?

Gepubliceerd door

Sem

Beheerder van het netwerk LRN21. Instructional designer en gamification developer. Community manager van Mission Start. Organisator Gamification Conferentie 2017.