Chef Watson: Ready to do some cognitive cooking?

Big data en kunstmatige intelligentie gaan ons leven en leren drastisch veranderen. De Watson supercomputer van IBM wordt al volop ingezet in de gezondheidszorg (o.a. kankerdetectie), maar nu is de culinaire toepassing Chef Watson in beta ook al aan de gang: Log in met Facebook of een IBM-account.

Het systeem combineert de chemische samenstelling van de ingrediënten met bekende smaak- en geur-voorkeuren. U kunt kiezen voor een klassiek recept of een spectaculaire verassing en alles daartussenin. Heel lekker of niet? Watson leert graag en verwacht een reactie. Voorlopig zit er in de disclaimer bij dat Watson niet de garantie biedt voor een absoluut smaakvol recept.

Maar als (a.s.) restaurantuitbater zou je de volgende menukaart hiermee kunnen samenstellen en de vereiste capaciteiten die hierbij horen vervolgens de personeelskeuze laten bepalen. Zoveel product- en proceskennis en combinatie-creativiteit kan men niet in een opleiding stoppen. Voor horecaopleiders een prachtige taak om studenten te leren Chef Watson te gebruiken.

De komende jaren mogen we verwachten dat computers meer sensorische capaciteit krijgen. U zult bijvoorbeeld de geur van het voor u gecreëerde recept via de smartphone kunnen ruiken (proeven door het scherm te likken lijkt vooralsnog niet hygienisch).

Gepubliceerd door

Sem

Beheerder van het netwerk LRN21. Instructional designer en gamification developer. Community manager van Mission Start. Organisator Gamification Conferentie 2017.