De taaknemer (wat moet die kennen/kunnen?)

LRN21 heeft bij zijn start inspiratie gekregen van het Institute for the Future (IFTF), een spin off van de universiteit van Phoenix. Samen met computergigant Dell hebben onderzoekers van IFTF met een 20-tal internationale experts gekeken naar de ontwikkelingen van technologie en met name de rol van kunstmatige intelligentie (AI) hierbij. Zij komen met een positiever geluid dan het onderzoek van de universiteit van Oxford uit 2013: er verdwijnen zeker veel banen, maar er komen er ook veel voor terug, maar nog onbekende andere banen, eigenlijk meer clusters van specifieke taken. We schreven ook al eerder over dit laatste. Taskification is een term die steeds vaker opduikt, zie bijvoorbeeld Coworks of LA times. Voor het individu dat al in de gig-economie verkeert is er taskification.me. Het gevaar van uitbuiting van beschikbare werkenden ligt op de loer. De momentele groei van de economie weerspiegelt zich niet in navenante stijgende beloning van (menselijke) werknemers. Er zijn ook geluiden over een wederopleving van een soort vakbonden, gilden van ‘gig-workers’ en bij ons zien we ook pogingen om de zzp-er meer sociale en economische zekerheid te bieden.

Het IFTF/Dell-onderzoek verwacht dat in 2030 slechts 15% van de huidige banen nog bestaat: er gaat dus veel veranderen en opleidingen dienen mensen tijdig voor te bereiden op het nieuwe werkknemerschap, of beter taaknemerschap. De taaknemer zal veelal nauw samen moeten werken met robots en AI. Mogelijk zullen robots en AI zelf op zoek gaan naar specifieke humane taaktalenten om hun werkzaamheden aan te vullen. Dus uw taaktalenten moeten goed dus vindbaar zijn in cyberspace! Bouw tijdig aan een robuuste digitale professionele identiteit! Vanaf pagina 14 leest u over de implicaties voor leren en opleiden. ‘In-the-moment learning’ en ‘wait-learning’ maken u misschien nieuwsgierig. Ruwweg: leer geen beroep, focus op enkele specifieke (kennis)domeinen en leer leren!

We missen in het verhaal hoe de zegeningen van mens-machine samenwerking eerlijker verdeeld kunnen worden. Daar kunt u over meepraten tijdens de LRN21-netwerkbijeenkomst van dinsdag 31 oktober a.s.

Gepubliceerd door

Sem

Beheerder van het netwerk LRN21. Instructional designer en gamification developer. Community manager van Mission Start. Organisator Gamification Conferentie 2017.