DuBike, een slimme fiets

dubikeInternet der dingen sluipt razend snel ons leven in. LRN21 postte hier al vaker over, het is te hopen dat de massa het allemaal bij kan houden. Er zijn nu al grote groepen (ouderen, mensen met een beperking) die niet met de OV-chipkaart overweg kunnen of met mobiel internet bankieren. Onderwijs moet mensen helpen om verantwoord en kritisch de nieuwe mogelijkheden op te pakken of te mijden. Denk alleen maar aan de recente afluisterschandalen, phishing, identiteitsdiefstal, etc. Top-wetenschapper Stephen Hawking waarschuwde onlangs voor het gevaar dat de mens aan de (autonome) ontwikkeling van de technologie en met name de kunstmatige intelligentie, ten prooi kan vallen. Welke instantie zal/kan de wetten der robotica handhaven?

Ondertussen komen er bijna dagelijks slimmer dingen bij, soms nuttig, soms ambivalent. Wat te denken van een slimme fiets? Het Institute for Deep Learning (een onderdeel van de Chinese Google-concurrent Baidu) heeft een slimme fiets ontwikkeld: de DUBIKE. Bekijk de plaatjes en bij ZDnet vindt u uitleg over de slimmigheden die al fietsend uw deel worden.

Gepubliceerd door

Sem

Beheerder van het netwerk LRN21. Instructional designer en gamification developer. Community manager van Mission Start. Organisator Gamification Conferentie 2017.