Ik wil wat worden! Maar wat en hoe?

De vierde Industriële Revolutie zal zich veel sneller voltrekken dan de vorigen, hetgeen betekent dat we ons in sneller tempo moeten leren aanpassen. We kunnen nu al duidelijk voorzien dat kunstmatige intelligentie (AI) en robots delen van of hele banen gaan overnemen. Daar waar we als mens nog specifieke taken overhouden zullen we vaak intensief met AI en de robots (cobot) samenwerken. Dus niet of minder aandacht in de opleiding voor zaken die AI en robots toch wel gaan doen, maar juist focus op taken waar interactie met die nieuwe systemen aan de orde is!

Onze banen worden geleidelijk ontrafeld in kleinere eenheden, waarvan sommige door AI en robots opgepikt worden. Het beroepsprofiel, het baanprofiel verandert en zelfs uiteindelijk het taakprofiel. In een Canadese verkenning kwamen we bijgaand plaatje tegen:

Hoe ontwerp je opleiding en training voor deze ontwikkelingen? Onderwij2030 was er mee bezig. OU professor Paul Kirschner is er mee aan de slag.

Ook Microsofts Bill Gates wil een deel van zijn (over)winst terugploegen naar de maatschappij om deze uitdaging aan te pakken: Intentional Futures heeft met een smak duiten van de Bill & Melinda Gates Foundation een Useful Background for Learning Designers neergezet. Het is een vat vol herkenning voor de doorgewinterde opleider (of …?)! Maar als herhalingsoverzicht prima, alhoewel er altijd wel andere ‘stromingen’ zullen zijn. Intentional Futures heeft meer interessante zaken op hun site staan: Exploreer zeker de tabs ‘Portfolio’ en ‘Insights’.

Gepubliceerd door

Sem

Beheerder van het netwerk LRN21. Instructional designer en gamification developer. Community manager van Mission Start. Organisator Gamification Conferentie 2017.