Leren van, door en met robots: nieuwe uitdaging voor het onderwijs

Intelligente automatisering rukt zichtbaar op. Kijk bijvoorbeeld naar de artikelverzameling bij het Vlaamse Knack. Het raakt ons allemaal in de manier van leven, werken en leren. Robots moeten ook leren (het lijken soms wel mensen 😉 toch? ), maar het gaat wel op een iets andere manier.

Op de site van RoboNed vindt u de Dutch Robotics Strategic Agenda met analyses en perspectieven voor diverse domeinen waar robotica impact zal hebben.

Interessant is de passage over het leren van/door robots (vanaf blz 61). A priori leren en online nascholen, afweging tussen hoeveelheid basiskennis en mate van zelf leren door ervaring (data-analyse en bijstelling programmatuur); er zitten overeenkomsten in met het menselijke leren. Maar machine learning is niet geschikt voor mensen. Alhoewel… de mens omringt zich, integreert steeds meer met intelligent devices. Op het snijvlak van mens en machine zal een handshake mix aan de orde zijn. Ligt hier niet een nieuwe uitdaging voor het onderwijs? Een didactiek die de interactie met intelligent devices incorporeert! Maar robots kunnen ook al humaan lesmateriaal (handleidingen) gebruiken om te leren.

Aanbevelingen voor onderwijs beginnen op blz. 74.

Wie is er al bezig met bijvoorbeeld Arduino, cubelets, robo-speeltjes of Lego Mindstorms?

Ondertussen heeft onze wasmachine zelf nieuw software gedownload en kan nu nauwkeuriger hoeveelheid water, wasmiddel afstemmen en temperatuur en procesafloop variëren naar de aard en hoeveelheid wasgoed.

Leer meer over robots en leren, meld u zich binnenkort aan voor de LRN21-bijeenkomst op 13 oktober a.s. in ‘s-Hertogenbosch.

Gepubliceerd door

Sem

Beheerder van het netwerk LRN21. Instructional designer en gamification developer. Community manager van Mission Start. Organisator Gamification Conferentie 2017.