Nootropica, slik je slim!

De druk om te presteren ligt zo hoog in Silicon Valley (en natuurlijk ook in vele anderen plaatsen) dat mensen naar allerlei hulpmiddelen grijpen om over die hoge lat te geraken: Smart drugs en met name nootropica. Menigeen neemt tot tien of meer pilletjes als ontbijt! Nootropica is een verzamelnaam van farmaceutische mengsels van natuurlijke of synthetisch herkomst die het leervermogen kunnen bevorderen door betere concentratie, hogere alertheid, beter onthouden, langer uithoudingsvermogen, enzovoort.

Bij ons verkeren veel van die spullen vaak in de taboesfeer of zijn niet toegelaten op de markt. Bekend zijn de ADHd-medicijnen die studenten (voor examens) slikken (en de party-drugs voor het feesten daarna). In de USA zit Modafinil bijna vanzelfsprekend in de ‘boekentas’. Maar visolie-capsules, Monster- en Red Bull-drankjes, wij doen er ook aan mee!

Is dit cognitieve doping? Oneerlijk voordeel? Mag lang extra oefenen/trainen wel? Psychologische begeleiding voor het examen (soft-hypnose)?

Klik eens naar de CNN-reportage over ondernemer Dave Asprey of in The Guardian.

Genoeg stof voor discussie, eventueel na deze links:
http://www.bengreenfieldfitness.com/2014/11/smart-drugs-vs-nootropics/http://www.nootrofit.nl/nl/nootropica/
http://nootriment.com/nl/modafinil-for-studying/

Of toch liever een hoofdtooi met elektroden?

Gepubliceerd door

Sem

Beheerder van het netwerk LRN21. Instructional designer en gamification developer. Community manager van Mission Start. Organisator Gamification Conferentie 2017.