AirBnB, Uber-taxi zijn voorbeelden van verstoringen van bestaande marktmodellen. Al langer wordt ook de rol van geld als transactiemedium aangetast of omzeild. Denk aan kropje sla voor de buurvrouw en een eitje er voor terug. of het ruilen van jurken tussen vriendinnen. Maar het kan natuurlijk ook grootschaliger: bijvoorbeeld noppes. En wat te denken van de bitcoin als virtuele munt? Al deze zaken lijken de fiscus bot te laten vangen. De laatste tijd komen er onder invloed van de digitale media geavanceerdere varianten bij zoals Barteren en Swiching.
Bij JungleMinds lees je er een artikel over.
In tijden waarin de (volle) banen niet vanzelfsprekend zijn en inkomsten onder druk staan kan de burger zijn overtollige spullen niet alleen maar op marktplaats kwijt, maar kan hij het ruilen tegen ander spullen of diensten. Ook op Facebook zie regelmatig aanbod als ruil voor een product of dienst van een ander.
Als de nieuwe ruilhandel doorzet zal het de rol van geld en de tussenhandel (winkels) verder aantasten. welke adders zitten er in? Denk aan consumentenrecht, veiligheid, fiscaliteit, beunhazerij, etc. Welke talenten (of overtollig bezit) kun je vermarkten en hoe etaleer je dit het best? Plek in onderwijs?