The Gig economy

Platforms zoals LinkedIn bevorderen het sneller vervullen van vacatures of het aanvullen van een part-time job. Maar ze stimuleren ook de tijdelijkheid van die contracten. Het lijkt er op een freelance economie te gaan worden. Het effect zal zijn dat schaars talent een hogere prijs kan vragen en ehet bulk arbeidsaanbod financieel uitgeknepen wordt in de onderlinge concurrentie. In die laatste categorie komt ook nog eens de robot als kandidaat meedoen. Ook zien we het ontstaan van een online koop/verkoop, ruil- en deeleconomie met een kleinschalig diensten- en productenaanbod. Iedereen (een beetje) ondernemer! De GIG Economy in opkomst, althans de ‘buzz’ neemt toe!

Project-Syndicate wijdt er een artikel aan. Zij zien toch wel positieve aspecten van de gig economy en wijzen op de verantwoordelijkheid van opleiders om mensen voor te bereiden. Zorg dat je op school al je LinkedIn-profiel aanmaakt, je eigen winkeltje op Markplaats.nl inricht, je studentenkamer in weekenden en zomervakantie verhuurt via Airbnb en tussen het huiswerk door stiekem Uberchauffeur kunt spelen (hoewel UberPop inmiddels niet meer bestaat in Nederland)!

Gepubliceerd door

Sem

Beheerder van het netwerk LRN21. Instructional designer en gamification developer. Community manager van Mission Start. Organisator Gamification Conferentie 2017.