Ai, ai, ai! Gaat het echt zo hard met AI?

Melba Kurman schrijft boeken en artikelen over de invloed van technologie op ons dagelijkse leven en op de economie in het algemeen. Onderwerpen zijn zelfrijdende auto’s, 3D printen en recent ook creativiteit door kunstmatige intelligentie (AI).

Het zal even slikken worden voor hen die adviseren om beroepen te kiezen waarin creativiteit een stevige rol speelt. De snelle ontwikkelingen van creatieve AI raken niet slechts esthetische creativiteit, maar ook het oplossen van complexe problemen. Voorlopig gaan zij die deze AI productief kunnen inzetten daar baat bij hebben, maar door de snelheid en omvangrijkheid van AI-oplossingen zal op termijn het aantal menselijke creatieven minder gevraagd worden. Dan maar focussen op beroepen die empatisch vermogen vergen! Empathie en kunstmatige intelligentie? Of ben je daar ook niet meer zo zeker over? Die 21ste eeuwse vaardigheden die betroffen toch mensen, niet de (ro)bots?

Melba spreekt de hoop uit dat creatieve AI ook snel de grote wereldproblemen kan aanpakken. Wij ook!

Mogelijk kan het Universeel Basis Inkomen, een andere culturele kijk op de rol van werk in ons leven en een meer toekomstbestendig model voor leren iets van die wereldproblemen (deels verwijtbaar aan de technologie) op te lossen.

Wij discussiëren hierover met experts op 31 oktober a.s. tijdens de LRN21-bijeenkomst ’Baan jij al je eigen weg?’. Ben jij er bij?

Gepubliceerd door

Sem

Beheerder van het netwerk LRN21. Instructional designer en gamification developer. Community manager van Mission Start. Organisator Gamification Conferentie 2017.