Anticiperen, dat moet u leren!

De zogenaamde skills voor de 21ste eeuw golden voor het grootste deel ook in het verleden. Maar de mate waarin, waarvoor en met welke (technologische) hulpmiddelen we ze heden en in de toekomst inzetten verschilt wel degelijk en zal wel blijven veranderen. Hierover laat het Australische Open Colleges Saga Briggs aan het woord: ‘How to Educate Yourself For the Future’. De toekomst, een wereld van disruptie? ”Het beste wat we kunnen doen is anticiperen en te leren hoe we ons kunnen aanpassen aan de steeds veranderende wereld. Gezien de vaagheid van die toekomst moet u zorgen dat u kennis en vaardigheden ontwikkelt die in een scala van taken/banen toepasbaar zijn.”

Anticiperen… dat vergt rekening houden met meerdere scenario’s voor de toekomst en dat vergt weer de vinger aan de pols houden op heel veel ontwikkelingsterreinen, analyseren en creatief synthetiseren. Waar leert u dat, anticiperen? Eigenlijk een ultieme 21ste eeuwse vaardigheid! ‘Learning to Anticipate Flexible Choices in Multiple Criteria Decision-Making Under Uncertainty’ (van CR Azevedo, F. Von Zuben) lijkt ons veel te moeilijk voor een groot deel der mensheid.

Wie kent toegankelijker materiaal?

Gepubliceerd door

Sem

Beheerder van het netwerk LRN21. Instructional designer en gamification developer. Community manager van Mission Start. Organisator Gamification Conferentie 2017.