Precious Plastic, op kleine schaal en snel viraal

De plastic soep, u heeft er zeker van gehoord en voelt zich misschien ook wel een beetje debet en vraagt in de winkel niet meer om een plastic tasje. Maar toch blijft het kunststofafval wereldwijd een enorm probleem en bedreigt hier en daar al de voedselketen op grote schaal.

U kent ook het ambitieuze project van Boyan Slat om de oceanen schoon te vegen. Dat gaat over wat drijft, maar helaas bleek onlangs dat micro plastic deeltjes en ander vervuiling zoals bijvoorbeeld de beruchte PCB’s ook in diepe oceaantroggen te vinden zijn. Het beste is natuurlijk preventie: voorkomen dat milieu-belastende materialen in het zwerfcircuit geraken. Dat vergt bewustmaking, opvoeding tot eco-verantwoordelijk gedrag. Dus ouders, scholen, bedrijven!

Maar voorlopig zullen we ook curatief nog een hele klus hebben. Een sympathiek project om de plasticvervuiling aan te pakken van de Nederlandse ontwerper Dave Hakkens zet mensen aan om afvalplastic als waardevolle grondstof te beschouwen en op kleine lokale schaal met recyclen te beginnen. Think global, start local!

Lees bij Bright het verhaal over Precious Plastic, hoe een idee uit betrokkenheid en samenwerking viraal kan worden. Bezoek ook de site van Dave zelf: next.preciousplastic.com. Lijkt ons ook een leuk multidisciplinair Design Thinking project voor beroepsopleidingen (zelfs dwars door de opleidingskolom).

Gepubliceerd door

Sem

Beheerder van het netwerk LRN21. Instructional designer en gamification developer. Community manager van Mission Start. Organisator Gamification Conferentie 2017.