Een rijke gedachte: UBI

De flamboyante ondernemer Sir Richard Branson (u weet wel van Virgin etc.) wilde niet achterblijven bij rijke wijsneuzen als Elon Musk (Tesla) en Mark Zuckerberg (Facebook). Dus heeft hij zich ook positief uitgelaten over het Universeel Basis Inkomen (UBI) als oplossing voor de sociale-economische problematiek die veroorzaakt wordt door de neoliberale stroming en arbeidmarktdisruptie door technologische innovatie. Saillant is dat deze heren een pleister aanbevelen voor wonden die ze zelf in weelde mede veroorzaken.

Hoewel de huidige opleving in onze economie positief is, blijft de vraag hoe bestendig dit is. Meer werkgelegenheid, maar voor op basis van tijdelijke contracten. Ook blijkt de ‘match’ tussen vraag en aanbod m.b.t. werk niet optimaal in menige sector. De lonen stijgen niet of nauwelijks in verhouding tot bedrijfswinsten en er is nog steeds een omvangrijk ’onbenut arbeidspotentieel’ die wel wil maar niet aan de bak komt.

Wat ons als LRN21 bezig houdt is de rol van onderwijs en opleiden, of liever nog breder ‘leren’ in een onzekere toekomst. Geeft het UBI het individu de social-economische rust om zich te wijden aan zelfontplooiing en bij te dragen aan een harmonischer wereld? Dinsdag 31 oktober a.s. staat deze thematiek op het menu bij de volgende netwerkbijeenkomst van LRN21. Meer nieuws volgt op deze site!

Gepubliceerd door

Sem

Beheerder van het netwerk LRN21. Instructional designer en gamification developer. Community manager van Mission Start. Organisator Gamification Conferentie 2017.