Gefeliciteerd met onze 13e plaats!

Het World Economic Forum (WEF) brengt jaarlijks een ranking uit t.a.v. de benutting van menselijk kapitaal.Kampioenen zijn Noorwegen, gevolgd door Finland en Zwitserland. Nederland prijkt op plaats 13. Eh…? Dat zou toch beter moeten kunnen! Het betekent dat 27% van het menselijk kapitaal onderbenut blijft. Dus bij ruim een kwart van de bevolking zijn onvoldoende kennis en vaardigheden ontwikkeld om in aanmerking te komen voor het aanbod uit de arbeidsmarkt.

Bijna zeker kan men stellen dat in onze complexe maatschappij dit gebrek ook een actieve deelname aan de samenleving in de weg staat. Maar het WEF-report richt zich vooral op loonarbeidsparticipatie. Als we – even los van de huidige opleving in de economie en werkgelegenheid – oog hebben voor de technologische ontwikkelingen dan zijn er veel experts die verwachten dat we steeds vaker en hoger opgeleid moeten worden om in aanmerking te komen voor een krimpende vraag naar menselijke loonarbeid. (Inderdaad, robotisering en kunstmatige intelligentie gaan het komende decennium hun impact tonen!). En… is misschien die 27% wel in staat om zich tot gewenst niveau te ontwikkelen? En de zogenaamde ‘shitjobs’ dan? Banen die als dodelijke saai of zinloos ervaren worden. Zijn er alternatieven voor zinvolle tijdsbesteding, voor betekenisvolle taken, voor een harmonischer, eerlijke samenleving waar je als individu je eigen kansen kiest. Zaken waar we eens goed over na moeten denken!

Dat kan! Kom ook naar de LRN21-bijeenkomst ‘Baan jij al je eigen weg?’ op 31 oktober. Daar staat het Universeel Basis Inkomen centraal u ontdekt een onderwijskundig model met een stevige plaats voor creativiteit en laat u inspireren door praktijkvoorbeelden van ‘Self-fulfillment needs’.

The Global Human Capital Report 2017 van het World Economic Forum.
‘Baan jij al je eigen weg? LRN21-bijeenkomst, 31 oktober, School voor de Toekomst, ’s-Hertogenbosch.

Gepubliceerd door

Sem

Beheerder van het netwerk LRN21. Instructional designer en gamification developer. Community manager van Mission Start. Organisator Gamification Conferentie 2017.