Word Chinees!

Tja, de blockchain! De verwachtingen zijn hoog, evenals de twijfels hier en daar! Toch zijn er al heel wat werkende systemen. Natuurlijk kent u al de Bitcoin en Ethereum. Maar wist u dat Circles ingezet kan worden om de ‘financiën’ voor het Universeel Basis Inkomen te regelen, dat Steemit een social mediaplatform (nog beta) is dat u niet bestookt met reclamebagger, maar naar aanleiding van uw posts én omdat er geen centrale serveropslag van een derde partij betrokken bij is en uw data ook niet sneaky voor profilering gebruikt worden? Interessant om eens te verkennen: Wat uitleg en Steemit zelf. Mogelijk ook beter voor uw studenten, vanwege hum impulsieve gedrag op sociale media. (Grrrr Facebook!)

Kijk ook eens naar Arcade city (op Ethereum blockchain) dat probeert taxiplatform Uber de nek om te draaien. Als het allemaal goed gaat werken betekent dit ook het einde van de ecommerce giganten zoals Marktplaats (eBay) Amazon, Bol, AliBaba, enz., want je hebt dan geen ‘tussenpersoon’ meer nodig om goederen te verhandelen. Dus, deze ontwikkelingen moeten een carrièrewaarschuwing zijn voor mensen die in intermediaire (vertrouwens)functies verkeren (ja, ook de notaris en trouwambtenaar komen in de rij van de scharensliep, telefoniste en lantaarnopsteker). Hoe gaan we dit aan onze studenten voorleggen? Zijn deze ontwikkelingen ook al meegenomen in de baankansbijsluiter van uw opleidingen? Of heeft u overal gewezen op een keuzedeelstudie data analyse of kunstmatige intelligentie?

Bedenk wel dat China al voorop loopt met geavanceerde robotica en met de integratie van blockchain en kunstmatige intelligentie. En er zijn heel veel slimme Chinezen! De autonome killerrobot zwijgen we nog even dood!

Gepubliceerd door

Sem

Beheerder van het netwerk LRN21. Instructional designer en gamification developer. Community manager van Mission Start. Organisator Gamification Conferentie 2017.