De wereld van werk is aan het veranderen, ondanks een conjuncturele opleving hier en daar slinkt het aantal vaste banen sterk. In 2015 maakte flexbanen 25% uit van het werknemersbestand en volgens TNO zal in 2020 wel 30% in de flexibele schil zitten.
Maar leidt het beroepsonderwijs wel op voor specifieke vaardigheden die horen bij een leven als (zelfstandig) exploitant van je eigen talent? En houden bedrijfsopleidingen wel genoeg rekening met braindrain en talentmanagement? ManagementTeam geef hierover een beschouwing door enkele experts (allemaal vrouwen!) Neem ook de tijd voor de TEDvideo (link in het artikel).
Binnen de flexwereld onderscheiden we natuurlijk de uitzendkracht en de dienstverlenende zzp-er. En bij deze laatste de vrijwillige en onvrijwillige. Om het onvrijwillige aan te pakken is de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) uitgebracht en daar is erg veel gedoe over. Omdat werkgevers geen risico willen lopen stoten ze ingehuurde zap-ers af. Zo als die wet nu functioneert remt hij de hierboven geschetste ontwikkeling naar meer eigen verantwoordelijkheid en ondernemerschap.
Over skills voor de toekomst hoort u meer op 11 oktober a.s. tijdens “Hoe HARD zijn uw softskills?” van LRN21.