Leren van elkaar (door robots)… en wij dan?

De snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie in combinatie met snellere, kleinere en goedkopere micro-electronica en nieuwe materialen (bijvoorbeeld) stuwen de disruptie in de maakindustrie. Veel routinematig cognitief- en handwerk worden overgenomen door robots. Maar daar zal het niet bij blijven… En ze waren twee jaar geleden al super snel in haarfijn observeren, analyseren en subtiel reageren! (voorbeeld KUKA)

De nieuwe generatie robots verbetert in toenemende mate de prestaties door te leren (advanced machine learning) van andere robots waarmee ze in verbinding staan, door te leren van correctieve acties van mensen, door te leren van analyses van big data die verzameld zijn uit omgevingssensoren. Robots leren zelfstandig te ‘werken’ in ongestructureerde, complexe organische situaties. Dat zal een exponentiële toename van toepassing opleveren en ergo een verdringing van menselijke arbeid.

Veel beroepen zullen noodgedwongen moeten omvormen tot dienstverlening aan de voor- en achterkant van robot-inzet: collateral labour. Veel beroepsopleidingen moeten snel anticiperen op op de skills set die hierbij past, met de aantekening dat lang niet voor iedereen restwerk beschikbaar zal zijn. Maar de maakindustrie zal ook verhuizen van ver weg (China) naar lokaal of zelfs thuis. Kleinschalig en op maatwerk gericht.

Kijk eens naar “What are you printen for dinner?

Nu de eerste hype-golf van 3D printen wat geluwd is, verschijnen nieuwe, meer interessante mogelijkheden (deelgebruik-service door 3D-Hubs) en de 3D multitool voor op uw bureau of werkbank: Makerarm. Voor circa 2000 dollar uw eigen productieslaafje: solderen, lijmen, 3D printen, laser graveren, laser snijden, pick and place, frezen, maar er komt nog meer. Vanaf eind 2016 leverbaar!

Lijkt ideaal voor onderwijs om collateral labour te verkennen!

Gepubliceerd door

Sem

Beheerder van het netwerk LRN21. Instructional designer en gamification developer. Community manager van Mission Start. Organisator Gamification Conferentie 2017.