Nudging: manipulatie of gewoon een goedbedoeld duwtje in de rug?

Enige tijd geleden maakten we ook al een post over nudging. We zien het met grotere regelmaat toegepast worden, maar nog weinig/niet bij opleiden en trainen. Nudging is een gedrags-psychologische motivatietechniek (zij het wat omstreden) waarbij de omstandigheden zodanig ingericht worden dat mensen, ‘automatisch’ het ‘gewenste’ gedrag vertonen of de goede’ keuze gaan maken . Noem het maar manipulatie. Heren, denk eens aan de vlieg in het urinoir! ‘Papier hier’ roept Holle Bolle Gijs in de Efteling. En het effect van “Kroket – € 1,00”, “Kroket alstublieft – € 0,75” op de menukaart in de kantine. U wordt geremd in uw rijsnelheid door Nijntje.

ManagementTeam Magazine besteedt ook weer aandacht aan nudging. De publieke gezondheidszorg is er mee aan de slag. Maar we lezen ook een kritische noot bij Shift.

Bij onderwijs en training speelt motivatie een grote rol, toch zien we nog niet zo veel nudging: de Hogeschool Rotterdam bestudeert hoe deze goedbedoelde duwtjes in rug kunnen bijdragen aan studiesucces. Zie eventueel ook de handreiking van Cass R. Sunstein.

Gepubliceerd door

Sem

Beheerder van het netwerk LRN21. Instructional designer en gamification developer. Community manager van Mission Start. Organisator Gamification Conferentie 2017.