Op Je Klompen In Cyberspace?

Het advies “Gebruik je boerenbestand!” werd vroeger vaak gegeven, zij het dat het soms wat neerbuigend overkwam ten opzichte van de agrarische medemens. De connotatie werd een stuk gunstiger als het bijvoeglijke naamwoord “gezonde” werd toegevoegd.

Kun je tegenwoordig nog volstaan met ‘gezond boerenverstand’? Dat hangt natuurlijk van definitie af, maar in onze complexe wereld komt er zeker meer analytisch en kritisch denkvermogen aan te pas! Denk maar eens aan de vele verleidingen in cyberspace! Neuro-marketing, subtiele phishingtechnieken, hacking, groomig, nep-nieuws enz. pogen dagelijks ons dingen te laten geloven of uit te voeren of prijs te geven die we eigenlijk niet hoeven, niet willen of niet mogen doen!

De hedendaagse versie van gezond boerenverstand behoort naast informatiekundigheid, mediawijsheid, logisch denkvermogen, psychologische en sociologische kennis te omvatten. Vooral in situaties waar werk- en privé-mediagebruik door elkaar lopen en waar medewerkers meer zelfverantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van taken.

Allen Partridge wijdt op ElearningIndustry.com een uitgebreid artikel, genaamd The Importance Of Critical Thinking In Modern Business Training, aan de noodzaak om medewerkers goed te trainen in kritische denkvaardigheden, omdat het toeleverende onderwijs hierin tekort schiet en schoot!

Gepubliceerd door

Sem

Beheerder van het netwerk LRN21. Instructional designer en gamification developer. Community manager van Mission Start. Organisator Gamification Conferentie 2017.