Opletten allemaal! Emotie-detectie wordt ingeschakeld!

Shelly Xuelai Fan is neurowetenschapper aan de University of California, San Francisco. Zij bestudeert o.a. hoe je oude hersenen weer jong kunt maken. In een bijdrage op SingularityHub attendeert ze op de ontwikkeling van emotionele intelligentie bij de nieuwste generatie gadgets en ander ‘Internet-of-Things’-spul waarmee we (al of niet bewust) interacteren. Zij verwacht dat 2016 een doorbraakjaar wordt op dit gebied.

We weten dat het succes van menselijke interactie voor een groot deel beïnvloed wordt door in te spelen op elkaars emotionele toestand. Het herkennen van soms subtiele mimiek, intonatie in de stem, transpiratie, houding, etcetera leidt vaak tot een aanpassing in de interactie.

We weten ook dat emoties een belangrijke rol spelen bij leren. Online leren presteert mogelijk beter als we digitale emotionele intelligentie kunnen inbouwen. Wilfred Rubens beschouwt een artikel hierover van professor Wim Westra.

Om een indruk te krijgen hoever en snel emotie-analyse al is moet u zeker de gratis app Intraface van Carnegie Mellon University downloaden. Hoe meer onze gadgets emotioneel maatwerk leveren hoe prettiger we het gebruik gaan vinden… een basis voor een nieuwe verslaving? Menigeen zal ook bedenkingen hebben over mogelijke negatieve toepassingen van de data-footprint van onze emoties. En waar blijft ons leugentje voor bestwil?

Gepubliceerd door

Sem

Beheerder van het netwerk LRN21. Instructional designer en gamification developer. Community manager van Mission Start. Organisator Gamification Conferentie 2017.