Reactie op een complexe wereld

We zullen er aan moeten wennen: meer robots en andere slimme apparaten (zelfs gebouwen) om ons heen. De cobot is al in menige maak-industrie de onmisbare collega van de humane werknemer. Toch maak zo’n machine sommigen bang, niet alleen voor het verlies van werkgelegenheid maar bang voor de interactie met het gevaarte. Hoe zal het reageren en is het gevaarlijk? Maar soms zit er ook iets mysterieus aan als er mensachtige reacties (zelfs emoties) vertoond worden. Steeds meer robots detecteren menselijke aanwezigheid en kunnen daar rekening mee houden.

Kunstenares Madeline Gannon van ATONATON research studio zoekt naar betere manieren om te communiceren met machines. Momenteel loopt in het Londense Design Museum de tentoonstelling Fear and Love: Reactions to a Complex World met een van haar creaties. Een speelse ABB-robot in een glazen kooi die zich als een soort ‘aapje-in-de-kooi’ gedraagt, je na-aapt, maar ook verveling toont. Lees hierover bij het Creatorsproject. Lijkt ons een inspirerende manier om te wennen aan de groeiende aanwezigheid van geavanceerde robots.

Maar hoe staat uzelf tegenover de robot? Tegenover kunstmatige intelligentie en tegenover al die over elkaar buitelende ontwikkelingen die onze wereld snel veranderen? Hoe moeten we werkenden en lerenden helpen adapteren?

Deel uw bezorgdheid, inzicht, fantasie en hoop tijdens de aankomende LRN21 themabijeenkomst Toerusten Voor Onrustige Toekomst op 21 februari 2017.

Gepubliceerd door

Sem

Beheerder van het netwerk LRN21. Instructional designer en gamification developer. Community manager van Mission Start. Organisator Gamification Conferentie 2017.