De meesten van ons hadden maar al te graag enkele punten hoger gescoord op die soms saaie (triviale) IQ-testjes. Misschien kan dat wel over enkele jaren! Dit wordt mogelijk, omdat het steeds goedkoper wordt om je hele genome in kaart te laten brengen en men weet al welke gebieden in het DNA het cognitieve vermogen bepalen.
De techniek (CRISPR/cas doorbraak twee jaar geleden) om foutjes in het DNA te repareren of DNA te optimaliseren, maakt enorme vorderingen en is niet zo duur. Een convergentie van ontwikkelingen: dat levert vaak een disruptie op! Een IQ van 1000 punten! Dat triggert enge fantasieën!
In elk geval hebben we weer een ethisch dilemma te pakken: mag je dit wel op mensen toepassen? Kunnen (voorlopig rijke) mensen zo een superkind laten componeren?
Je zal als baas maar een paar van deze supers moeten aansturen! Als docent in je klas blijf je vervolgens nergens meer met je eigen gemiddelde van 128 punten! Moeten er dan minimum (hoge) niveaus voor docenten komen? Of kun je met andere eigenschappen toch de extreem hoge IQ’s begeleiden? Onnodig, want misschien zijn die toch al zwaar autodidact?
Zal er een wedloop ontstaan tussen (autonome) kunstmatige intelligentie en opgekrikte humane cognitieve vermogens?
Lees de stand van zaken in het wetenschappelijk e-zine Nautilus.