UBI: Dream? Delusion? Or living in the doughnut?

Mark Zuckerberg heeft gemakkelijk praten over een Universeel Basis Inkomen met zijn 441 miljard Facebookdollars! Overigens geldt dat ook voor meer tech-titanen zoals bijvoorbeeld Bill Gates en Elon Musk. Op Medium vinden we zijn argumenten voor afstudeerders aan Harvard. Maar kijk vooral naar de tweede video in het artikel, met o.a. de inspirerende bijdrage van Guy Standing (bekend van zijn boek The Precariat).

Maar er zijn ook andere ideeën om meer gelijkheid en kansen in de wereld te scheppen, bijvoorbeeld herverdeling van beschikbaar werk, hetgeen op een 15-urige werkweek neerkomt in de huidige situatie. Hiermee wordt het social nut van werk bestendigd maar roept ook vragen op: Werk, zeker in de toekomst, vraagt een hogere permanente scholing. De ROI van (beroeps)opleiding en terugverdienen door werk gaat drastisch onderuit! Lees over de korte werkweek en over de donut-economie bij WEF.

Raakt dit u ook en met name in de vertaling naar de rol, het nut en de vorm van onderwijs en beroepsopleiding in de toekomstige samenleving? Denk met ons mee op de netwerkbijeenkomst van LRN21 op 31 oktober a.s. in School voor de Toekomst in ’s-Hertogenbosch. T.z.t. nadere info op deze site.

Gepubliceerd door

Sem

Beheerder van het netwerk LRN21. Instructional designer en gamification developer. Community manager van Mission Start. Organisator Gamification Conferentie 2017.