We blijven het toch zeggen: ‘het gaat sneller dan menigeen verwacht!’ HLMI in aantocht! Actie!

Wat leven we toch in een spannende tijd! Er zijn zoveel ontwikkelingen op allerlei gebied die op zich zelf al een doorbraak of ontwrichting veroorzaken, maar ook andere ontwikkelingen versterken en versnellen. Het is schier onmogelijk om als individu een perspectief voor de korte en middellange termijn op te bouwen. Meer zekerheid mag je verwachten als je experts van verschillend pluimage met elkaar laat argumenteren.

Het World Economic Forum’s Expert Network en Global Future Councils in samenwerking met de Board of Advisors van Scientific American hebben een 10-tal technologieën op rij gezet die de wereld binnen 5 a 10 jaar sterk kunnen beïnvloeden. Voor die veranderende wereld hebben we toch ook andere vaardigheden en een flexibele mindset nodig? Vaardigheden voor wat? En mindset waarover?

Er lijken twee kampen te ontstaan: de ene groep ziet enorme werkloosheid opdoemen, doordat robots en kunstmatige intelligentie delen van -of zelfs hele- banen overnemen. De andere partij beroept zich op de geschiedenis en verwacht (onvoorziene) nieuwe technologische mogelijkheden die nieuwe werkgelegenheid opleveren. Of iets daartussen in, zoals MIT-professoren McAfee en Brynjolfsson (in NRC) beweren. Duidelijk lijkt dat eenvoudig routinewerk het makkelijkst te automatiseren valt. Vaak betreft het dan laagbetaalde arbeid door laaggeschoolden. Maar de recente ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie en computerkracht koersen ook op vervangen van (delen van) de takenset van hogeropgeleiden en dat bespaart weer wat meer loonkosten. PriceWaterhouse schets ons de effecten op de middellange termijn in enkele sectoren.

De Brabantse fabrikant Capi (bloempotten), die begin 2000 vanwege loonkosten zijn productie overhevelde naar Azië, doet nu aan reshoring. Er is in Tilburg een hypermoderne fabriek neergezet waar robots samen met 50 personeelsleden het werk van 500 Chinezen doen. Het gaat nu al om dit soort verhoudingen!

Wetenschappers van de universiteiten van Oxford en Yale hebben een studie gemaakt met betrekking op waarschijnlijkheid en de impact van High Level Machine Intelligence (HLMI): over 50 jaar kunnen alle menselijke taken al beter door computers en robots gedaan worden. Dat betekent dat er geen beroepsopleidingen of bedrijfstrainingen meer nodig zijn! Zijn we als mensheid in staat om de (positieve) opbrengsten van technologie vreedzame en eerlijk met elkaar te delen? Redden we het tegen cybercrime? Overleven we ons privacy-verlies? Zal de blockchaintechnologie de hoge verwachtingen waarmaken? Verdraagt onze mindset een omslag naar een (deel)inkomen zonder daarvoor te hoeven werken? Hoe vullen we de vrijgekomen werktijd? Moeten we daar wat voor leren?

Op kortere termijn zullen we rekening moeten houden met toename van de groep mensen in de klusjes-economie: tijdelijke (deeltijd) contracten voor specifieke taken. Ook toenemende categorieën mensen die moeten kunnen samenwerken met robots en kunstmatige intelligentie. Klusmarktontwikkelingsverkenning, acquisitie, budgetteren, (zelf)studie/training, empathie, leiderschap, teamwork, coaching en dergelijke competenties of vermogens zullen nodig zijn voor de gig-economie, de deel-economie, de hergebruik-economieb en de netwerkeconomie. Maar ook stressbestendigheid, vaardigheid tot vrijetijdsbesteding (sport, filosofie, kunsten, et cetera) en voorlopig vrijwilligerswerk (totdat de robots het ons ook afpikken).

Ligt het in de lijn van beroepsopleidingen en bedrijfstrainingen dat ze complementair aan het verdwijnen van menselijke beroepstaken een studie-aanbod ontwikkelen om de bezigheden voor de ‘vrije’ tijd zinvol in te vullen? Gaat het Universeel Basis Inkomen of een variant daarvan helpen bij de transitie naar een andere economisch- en samenlevingsparadigma.

Over dat laatste gaat de bijeenkomst van LRN21 op 31 oktober 2017, reserveer die datum en volg nieuws op deze site!

Gepubliceerd door

Sem

Beheerder van het netwerk LRN21. Instructional designer en gamification developer. Community manager van Mission Start. Organisator Gamification Conferentie 2017.