UBI: een haalbare utopie?

Sam Altman, de baas van Y Combinator (financierde mede de start van Dropbox en Airbnb) wil graag meedoen met de grote jongens. Hij pleit net als veel andere techgiganten voor invoering van het Universeel Basis Inkomen (UBI). Sterker nog, hij financiert momenteel enkele eigen experimenten op dit terrein. Hij is een van de groeiende groep vermogenden en toekomstdenkers die beseffen dat de mondiale scheefgroei van welvaart veroorzaakt wordt door het geldende sociaal-economische paradigma. Welvaart krijg je door inkomen. Inkomen was voor velen loon in ruil voor arbeid, maar steeds vaker wordt in de waardecreatie menselijke arbeid verdrongen door kapitaal (robots, Ai). Lees bijvoorbeeld econoom en Nobelprijswinnaar Stiglitz er op na.

We zien vandaag de dag ook heel goed waar de lasten neergelegd worden: de economie draait weer op volle toeren, maar lonen blijven achter en kosten van allerlei voorzieningen (bijvoorbeeld energie, gezondheidszorg) stijgen. De werkloosheid lijkt flink teruggedrongen, maar dit beeld is niet zo fraai als je het onbenut verborgen arbeidspotentieel meerekent. Gezaghebbende wetenschappers verwachten een top-effect van robotica en Ai over vijf tot tien jaar. Het zal nieuwe, soms nog onbekende banen of taken opleveren, maar zeker veel minder dan dat er banen door overbodig worden.

Wat gaan we doen? Minder werken, werk gelijkmatig verdelen? En een robotbelasting? Of koppelen we inkomen los van loonarbeid? Gaan we voor het UBI?!

Hoe dan ook, de toekomstige mens zal in een andere, continue veranderende, onzekere wereld leven en hij zal moeten leren creatief, flexibel, proactief zijn plaats in de maatschappij te moeten vervullen. Maar wat of waarvoor of waarom moet je leren? Lees ook eens de bevindingen t.a.v. opleiden voor nog niet-bestaande banen van de professoren Van der Molen en Kirschner, waar overigens her en der kritische geluiden te horen zijn (‘… en als er dan geen of te weinig banen zijn?).

Op dinsdag 31 oktober a.s. duikt LRN21 met u en enkele experts in de mogelijkheden van het UBI en welke kennis en vaardigheden in de toekomst in elk geval van nut kunnen zijn en we stellen u een toekomstbestendig onderwijsmodel voor! Nota bene, van 18- 24 september is de Internationale week van het Universeel Basis Inkomen en u mag dan de officiële aankondiging en het LRN21-programma van 31 oktober verwachten.

Gepubliceerd door

Sem

Beheerder van het netwerk LRN21. Instructional designer en gamification developer. Community manager van Mission Start. Organisator Gamification Conferentie 2017.