BEITEL in de GENEN: binnenkort laten we groeien wat we willen bouwen

Onze wereld heeft zich volgepropt met producten die vaak geproduceerd zijn met niet hernieuwbare grondstoffen en die in hun afvalstadium niet of lastig te recycleren zijn. Denk aan de plastic soep in de oceanen. We hebben een grondstoffen- en een afvalprobleem! De laatste jaren zijn er echter spectaculaire vorderingen in ‘design by nature’, ‘design with nature’ en variante benaderingen, die de natuur, biologische componenten en bouwprincipes (groei) toepassen.

Nu deze ’technieken’ geleidelijk uit het laboratoriumstadium kruipen, wordt het tijd dat ook het onderwijs meer oog krijgt voor het opleiden van mensen die de opschaling van deze producties moeten ontwikkelen en begeleiden. Krijgen we een opleidingsmix van werktuigbouw, elektronica, IT en agro-specialismen? Komt naast programmeren voor digitale producten ook bio-coding meer in beeld?

Ter oriëntatie deze prachtige TED-talk van Neri Oxman (MIT).

Maar ook in ons land zijn er diverse mensen al een tijd mee bezig. Zie bijvoorbeeld ontwerper Eric Klarenbeek of kijk bij Motherboard.

Gepubliceerd door

Sem

Beheerder van het netwerk LRN21. Instructional designer en gamification developer. Community manager van Mission Start. Organisator Gamification Conferentie 2017.