Bio Hacking en Open Wet Labs

LRN21 besteedde afgelopen jaren af en toe aandacht aan de snelle ontwikkelingen en innovaties op het gebied van bio- en gen-engineering. Innovaties die naar verwachting een belangrijke rol gaan spelen in onze gezondheidszorg, voedselproductie, materialen-ontwikkeling en zorg voor het milieu. Nu is er weer aanleiding om hier aandacht voor te vragen.

“In the same way that anyone can now experiment with software and electronics, we should be able to experiment with plug-and-play biotechnology.” zegt Julie Legault, de oprichtster van Amino Labs. Zij ziet educatieve mogelijkheden voor school, maar ook voor thuis met haar Amino Lab kits. Met een basisset van ca 1700 dollar kun je al ‘darwineren’!

Lees ook de artikelen van Sveta McShane, waarin deze ontwikkelingen aan de orde komen:
Why We Should Teach Kids to Code Biology, Not Just Software
This Playful Lab-in-a-Box Will Teach You How to Reprogram Life

Of neem de bio-programmeertaal van MIT waardoor het veel makkelijker wordt om met deze intrigerende materie aan de slag te gaan (helaas ook voor minder menslievende bedoelingen).

Bio-hacking verheugt zich in groeiende populariteit, kijk bijvoorbeeld eens bij ‘proefkonijn’ Peter van Project Leven.

Eind januari 2017 start Waag Society alweer de vierde BioHack Academy en ‘exploiteert’ een eigen Open Wet Lab.

Tot nu toe leken bovenstaande ontwikkelingen slechts het domein van specifieke HO en WO-opleidingen, maar het is duidelijk dat er een popularisatie (vergelijk met ICT) bezig is en er veel ‘cross-overs’ ontstaan met andere opleidingsdomeinen en -niveau’s.

Gepubliceerd door

Sem

Beheerder van het netwerk LRN21. Instructional designer en gamification developer. Community manager van Mission Start. Organisator Gamification Conferentie 2017.