Digital amnesia

We worden steeds meer afhankelijk van onze digitale hulpmiddelen. De rekenmachine rekent sneller en nauwkeuriger dan ons brein, de mobiele telefoon onthoudt meer telefoonnummers dan wij ooit uit het hoofd kenden, de navigator brengt ons naar plaatsen waarvan we geen idee hebben waar ze geografisch liggen, zoekmachines overtreffen de kaartenbakken van de bibliotheek, wie kan het alfabet nog feilloos snel afraffelen? wat je morgen moet doen gaat je digitale agenda je melden (soms verrassing), enzovoort.

Wat we niet meer zelf (be)oefenen degenereert. Dat hoeft niet erg te zijn als je altijd op de technologie op aan kunt. Interessant kan zijn om te onderzoeken welke gevolgen het verdwijnen van hierboven bedoelde (analoge) kennis en vaardigheden voor andere cognitieve operaties.

DutchCowboys belicht met name het gebruik van het mobieltje voor onthouden van essentiële gegevens. Toch nog even de VPRO-documentaire Digital Amnesia uit 2014 doornemen (opfrissen)?

Gepubliceerd door

Sem

Beheerder van het netwerk LRN21. Instructional designer en gamification developer. Community manager van Mission Start. Organisator Gamification Conferentie 2017.