Hive mind

Naarmate de veranderingen ons vaker en sneller verrassen dan we ons kunnen voorbereiden, wordt het gericht vooruitkijken naar de toekomst belangrijker bij het maken van (studie- en beroeps)keuzes.

Extrapoleren blijkt onvoldoende in tijden van disruptie en je eigen onderbuikgevoel…, tja en ook heel subjectief! Maar collectieve intuïtie die bewezen hoge scores haalt, dat zou wat zijn!
Onlangs hebben we een bericht geplaatst over inzet van collectieve intelligentie met behulp van UNU. Bij Futurism kwamen we een nieuw project op dit gebied tegen: Metaculus.

De wat somber aandoende website van Metaculus biedt een interessante benadering van collectieve intelligentie met behulp van internet. Vraagstellingen over de korte of middellange termijn kunnen door het volk gescoord worden. Respondenten die goed voorspeld hebben krijgen credits. Mensen met veel credits per vraagstelling vormen met elkaar expertvoorspellers! Je kunt als ‘guest’ wat rondsnuffelen. Doet ergens denken aan de Delphi methode.

Gepubliceerd door

Sem

Beheerder van het netwerk LRN21. Instructional designer en gamification developer. Community manager van Mission Start. Organisator Gamification Conferentie 2017.