Als iemand, die dicht tegen artificial intelligence (AI) aanschurkt, mag je zeker Sergey Brin noemen (een van de Google oprichters). Hoewel hij een tiental jaren geleden nauwelijks vertrouwen had in de mogelijkheden, is dat nu volledig gekeerd. Ja, fouten maken mag bij Google (als je er maar van leert)!
In Davos op het World Economic Forum (WEF) schetste hij: “AI is the natural continuation of the industrialization of the past 200 years, but what does this mean for education, skills and employment?” Lastig te voorspellen. “I would hope that, as some of the more mundane tasks are alleviated through technology, that people will find more and more creative and meaningful ways to spend their time”. Brin roept jongeren op om zich niet gek laten maken door over-ambitie, maar ook te genieten van en in het nu. Lees het artikel bij WEF.
Het vraagt toch om meer nuance. Op het Vlaamse Techpulse bijvoorbeeld, lezen we een korte beschouwing over AI, wel of niet angstig worden? Ook e-Learning gaf het onderwerp onlangs aandacht. Dan nemen we vervolgens het optimistische verhaal van Mark Menting van het Brabantse Smart Robotics (een uitzendbureau voor robots!): “Onze robots bieden juist kansen voor werkenden en werkzoekenden, zelfs met een afstand tot de arbeidsmarkt.”
Eveneens wat hoopvoller voor werkgelegenheid is de recente publicatie van McKinsey&Co over AI en robots: het zal wat trager verlopen dan eerst werd voorspeld. Gemiddeld kan bijna de helft van onze taken met huidige technologie door AI en robots overgenomen worden, maar slecht 5% van de banen kan geheel door robots overgenomen worden. Dit betekent een baan met veel van hetzelfde, of een baan met assistentie van een robot (cobot), of een baan als assistent van een robot (coman?), of een baan aangevuld of volledig bestaand met nieuwe, (nog) typisch menselijke taken. Dat gaat voor heel wat omschakeling zorgen: (om)scholen dus!