We Live in the Most Exciting Time Ever

“We Live in the Most Exciting Time Ever”. Deze header is de bottomline onder een achttal voorspellingen voor de komende 10 jaar door Peter Diamandis, de voorman van de Singularity beweging. Wel nogal op een door extrapolatie gebaseerd beeld.

Een computer met de processorsnelheid van het menselijk brein, een gezond – technologisch bewaakt – lichaam, alom beschikbare perfecte kennis door hyper-connectiviteit tussen sensoren waar maar kan en data-mining over alles en nog wat! Robot-slaven doen het meeste werk! Spannend, als je keuzes moet maken voor een beroep of in het algemeen voor leren. Welke menselijke 21ste eeuwse vaardigheden passen in die singularity future?

Singularity University promoot een erg positief technologisch toekomstbeeld: Overvloed! Ja voor wie? Als hun voorspellingen allemaal waarheid worden dan zullen grote groepen mensen de voordelen niet binnen bereik krijgen (te weinig kennis, middelen, cultuur) en is de sociale ellende door gebrek aan perspectief en (zingevend) werk ook wel voorspelbaar. Laat staan het misbruik van technologie door criminelen, reli-fanaten of monopolisten. Of ongelukken (ontsnapte zwermen nano-bots, kunstmatige bio-killer-cellen…?).

Tijd voor een nieuw bewustzijn en sociale innovatie! Iets voor de Singularity University?

Gepubliceerd door

Sem

Beheerder van het netwerk LRN21. Instructional designer en gamification developer. Community manager van Mission Start. Organisator Gamification Conferentie 2017.